OM

Jag är för närvarande verksam i Malmö men har mina rötter i Dalarna. Det är där jag känner mig hemma. 

 

Jag har alltid tyckt om att skapa med händerna i olika material men lerans mångsidighet tilltalar mig extra. Den är dock samtidigt komplex, vilket är utmanande.

 

Keramiken tillverkar jag i min verkstad Studio Berg på Båstadsgatan 4 i Malmö och i webbshoppen kan du hitta utvalda delar.

MIN LOGGA - BOMÄRKET

Varje föremål jag tillverkar stämplas med en symbol. Symbolen har jag hämtat från min släktgård och den har fungerat som gårdens bomärke under flera hundra år. Istället för att skriva in gårdens namn på verktyg, ägodelar och kyrkobänken, ristades denna symbol in som ett tecken på tillhörighet.

 

Gården har funnits i min släkt sedan 1600-talet och det är en av de vackraste platser jag vet – det är framför allt en av de tryggaste.

 

RÖTTER

Gården heter Skräddaras, vilket troligtvis syftar på en skräddare som bodde på gården tidigare, och den ligger i Bortomsjön. En plats på andra sidan sjön från byn där jag är född, i Dalarna.

 

På gården har det alltid funnits djur och gör än idag. Den omges av skogen som var en viktigt tillgång, åkrarna och bäcken bidrog till kvarnen och två smedjor ligger i utkanten av gården – här var det praktiskt arbete och hantverk, men inte så stort utrymme för krusiduller. Saker behövde vara funktionella.

 

Den inställning till livet som råder på en sådan gård har påverkat mig sedan jag var barn. Det viktigaste är att saker fungerar och allt ska göras för egen hand – det ska vara gediget.

 

I min keramik har funktionen ett stort fokus. Föremålen ska kunna användas varje dag och underlätta i vardagen. De föremål som används dagligen ska även, förutom att vara funktionella, vara vackra att titta på. Jag drivs av viljan att kombinera funktion med form, utan krusiduller och med enkla material.

förfäder i äppellunden